Powered by ZenseHome

Smart Home Løsninger

En sammenligning af udvalgte Smart Home løsninger til det danske marked

Introduktion

I denne artikel gennemgåes de mest brugte Smart Home Systemer til det danske marked, hvor systemernes egenskaber, programmering og daglige drift beskrives. Systemerne forsøges beskrevet så objektivt som overhovedet muligt, så du kan vælge det som passer til dig og dit hjem.  

Oversigt af udvalgte Smart Home udbydere i Danmark

En Smart Home udbyder, defineres som en virksomhed der sælger og markedsfører et system / løsning til intelligent styring af boligen. Vi viser her 5 udvalgte Smart Home udbydere i Danmark

 

Udbyder

ZenseHome

Logic Group

LK Wiser

Phillips Hue

Niko Home Control

TrustScore

4,5/5

4,3/5

2,0/5

1,9/5

N/A

Udbydernes TrustScore er indhentet fra deres officielle Trustpilot konti d. 18-01-22

Sådan finder du den løsning som passer til dig

Funktionalitet vs. kompleksitet

Ved valg af et Smart Home system, er det vigtigt at gøre sig overvejelser omkring hvilke funktioner man ønsker til sit smarte hjem. En mindst ligeså vigtig faktor, er systemets kompleksitet, altså hvor tilgængeligt er at bruge i dagligdagen, om man selv er i stand til at lave ændringer i systemet og hvordan man er stillet hvis der måtte opstå problemer med ens system.

Nedenstående graf illusterer det trade-off som ofte er mellem systemernes funktionalitet og kompleksitet. Systemerne med stor kompleksitet, forudsætter derfor også ofte at en installatør eller tekniker programmerer og vedligeholder systemet.

Vælg det system som matcher dine behov

De fleste smart home systemer tager udgangspunkt i intelligent styring af hjemmets belysning, hvor der i variende grad er mulighed for at tilslutte andre smarte ting. Vi vil her beskrive den overordnede funktionalitet af de udvalgte systemer:

ZenseHome

Er baseret på intelligent styring af hjemmets belysning, hvor de intelligente afbrydere, stikkontakter mm. kommunikerer over ledningsnetværket i huset. Systemet installeres typisk af en elektriker og programmeres af slutbrugeren. Der er mulighed for at tilslutte de fleste smarte ting så de kan tale sammen med systemet igennem tredjeparts integrationer.

 

Logic Group

Er baseret på Fibaro Smart Home systemet, hvor de selv producerer og sælger en vægkontakt som er kompatibel med Fibaro. Fibaro er relativt komplekst, men tilbyder en række forskellige produkter som kan bruges til smart styring. Produkterne fra Logic Group installeres af en elektriker og sælges forud programmeret.

 

Philips Hue

Er intelligente LED pærer som kører over Zigbee protokollen. Philips Hue har ganske få startvanskeligheder, da intelligensen sidder i pærerne, som er noget de fleste selv kan skifte. Philips Hue dækker både indendørs og udendørs belysning og kan appstyres. Zigbee er en udbredt standard, så Philips Hue kan kobles sammen med andre produkter der kører på samme protokol.

 

LK Wiser

 


Niko Home Control

 

 

 

 

Omkostninger ved at have et Smart Home system

Opstartsomkostninger

Om du bygger nyt, renoverer eller blot ønsker at opgradere dit hjem, vil der altid være opstartsudgifter ved et Smart Home. De faste og mere forudsigelige udgifter, er prisen på selve produkterne.

De mindre forudsiglige udgifter er selve installationen og programmeringen af systemet. Udgiften til programmering og installation vil derfor ofte være større ved de komplekse systemer.

Løbende udgifter

Ved alle Smart Home systemer vil der være løbende omkostninger til driften af systemet. Følgende faktorer omkring systemet, vil have betydning for de løbende udgifter:

Produkternes levetid

Smart pærer fra f.eks. Phillips Hue har en levetid på mellem 15-25.000 timer, eller hvad der svarer til 5-9 år hvis pæren er tændt 8 timer dagligt. Ved produkter hvor intelligensen er i kontakten, er levetiden betydeligt længere - et konservativt estimat vil være en gennemsnitlig levetid på 15 år. Du vil derfor opleve højere udskiftningsomkostninger ved produkter hvor intelligensen sidder i pæren.

 

Dine muligheder for selv at ændre og fejlsøge på systemet

Har du ikke selv adgang eller mulighed for at ændre eller fejlsøge på dit system, kan det hurtigt blive dyrt i teknikerbesøg og elektrikerregninger.

Det anbefales derfor at du vælger et system hvor du fra start selv har adgang til at lave opsætningen på det - både fra start men også når systemet er taget i brug.

 

Driftsudgifter

Som udgangspunkt, er de fleste smart home systemer gratis i drift når de er taget i brug, dog med nogen få undtagelser. Du skal være opmærksom på batteridrevne enheder som typisk kræver batteriskift hvert andet år.

Visse udbydere opkræver et gebyr hver gang der skal laves en ændring af dit system, Logic-Group sælger f.eks. deres system forprogrammeret og opkræver et gebyr hver gang du gerne vil lave en ændring i det. Andre systemer er ofte så komplicerede at det kun er en tekniker som kan ændre i det - her vil der ligeledes opleves en udgift.

Kan et Smart Home give en besparelse på elregningen?

For at der skal være en energibesparelse, forudsætter det at der laves automatiseringer som slukker for dit elektronik på tidspunkter som du ellers ikke selv ville have gjort det. Det kan f.eks. være lys som indstilles til at slukke automatisk efter et bestemt tidsrum, eller at der slukkes for produkter som bruger standby strøm i bestemte tidsrum.

Du skal være opmærksom på at alle smart home produkter selv har et standby forbrug, så de eventuelle energibesparelser som automatiseringerne giver, skal opveje standby forbruget fra dit smart home udstyr.

Smart Home udstyr hvor intelligensen sidder i pæren - som f.eks. Phillips Hue - vil have et større samlet standby forbrug end f.eks. ZenseHome hvor intelligensen sidder i kontakten.

Den daglige drift af ens smart home

Hvis du ønsker et smart home, hvor den daglige drift kører gnidningsfrit og uden alt for mange uforudsete udgifter, anbefales det at vælge system, hvor du selv har adgang og evner til at rette i opsætning, lave basal fejlsøgning og udbygge systemet løbende.

Hvilke systemer kan jeg selv indstille og vedligeholde?

De komplekse systemer som f.eks. Niko og Logic Group er svære, hvis ikke umulige at indstille og vedligeholde selv. De mindre komplekse systemer som ZenseHome, Phillips Hue og Wiser er designet med henblik på at slutbrugeren selv skal kunne ændre i indstillingerne på det.

Ved hvilke systemer kan jeg få gratis support?

Det korte svar er, at alle udbydere tilbyder en eller anden form for gratis produkt support. Der er dog stor forskel på graden af support de enkelte udbydere tilbyder. Virksomhedernes Trustpilot score afspejler typisk kvaliteten af deres support.

 

ZenseHome tilbyder gratis support til alle kunder, uanset hvor produkterne er købt. Derudover tilbyder ZenseHome som de eneste fjernsupport, hvor en tekniker fra distancen kan fejlsøge og indstille på kundernes system gratis.

 

Phillips Hue og Niko tilbyder meget begrænset support, og henviser typisk til forhandleren ved eventuelle support spørgsmål og reklamationer.

 

LK Wiser og Logic Group tilbyder assistance til programmering af deres systemer, men håndterer ikke produktreklmationer som i stedet håndteres af forhandlerne.

Valg af smart home teknologi

Der findes en række forskellige teknologier som Smart Home systemer kan være baseret på. I fagsprog kaldes disse teknologier for kommunikations protokoller og er hvad som håndterer kommunikationen mellem dine smarte ting i hjemmet.

ZigBee, Z-wave eller PLC (Powerline Communication)?

Valget af kommunikations protokol kan være svær som almindelig forbruger at gennemskue. Vi vil her gennemgå producenternes kommunikations protokoller samt fordele og ulemper ved disse.

Udbyder

ZenseHome

Logic Group

LK Wiser

Phillips Hue

Niko Home Control

Teknologi

PLC

Z-Wave

Zigbee

Zigbee

Zigbee

-

Åbne eller lukkede systemer

 

 

 

Opsummering